Open ended play

Wat is open ended play?

Speelgoed waarbij je kind heerlijk zelf zijn eigen spel kan bedenken. Bouwen, zonder vast te zitten aan vaste bouwtekeningen, of spelen zonder speelgoed wat al uit zichzelf piept en rijdt: bij open ended play kan een kind volop zijn eigen fantasie gebruiken. Uiteraard een verrijking voor zijn ontwikkeling én het geeft eigenlijk veel meer plezier tot spelen. Want zeg nou zelf: het is iedere keer weer anders én dus veel afwisselender.

Waarom is open ended play goed voor kinderen?

Zeker voor jonge kinderen biedt deze vorm van spelen veel voordelen. Kinderen willen ontdekken en uittesten hoe iets werkt. Door ze zelf te laten experimenteren komen ze tot mooie oplossingen en ideeën, wat uiteraard heel goed is voor hun ontwikkeling. Denk hierbij niet alleen aan bouwen, maar bijvoorbeeld ook aan uittesten welke kleuren mooi bij elkaar passen en in welke vorm. Of zelfs aan heel andere zaken zoals in rollenspellen: hoe ga je om met bepaalde zaken en hoe reageert de ander? Door in de huid van de ander te kruipen leren ze met gevoel naar een ander te kijken.

Daarnaast is een kind vrij in zijn spel en daardoor meer ontspannen. Er kan immers niets echt fout zijn. Bij het bouwen van een legoschip volgens het bouwschema kan dat wel…

Door een kind de mogelijkheden tot vrij spel te geven, geef je ze een heerlijke kans om op een ontspannen manier te kunnen spelen, ontwikkelen en ontdekken. Niks fout, alles is goed en daarmee stimuleer je juist zijn ontdekkingsdrang.

Zo wordt leren opeens wel leuk ?

Meer op https://www.mamaliefde.nl/open-ended-speelgoed-spel-play/

Onze Mata’s zijn een goed voorbeeld van open ended play speelgoed. De fantasie van je kind is onbeperkt en de speelmatten zijn een manier om dit een richting te geven, zonder een doel voorop te stellen. We hebben ook een zeer betrouwbaar testpanel! Hier is bijvoorbeeld onze 7-jarige autofreak uren zoet met de StadsMata’s!

 

Een reactie achterlaten

X